Heeft u last van wespen?

Wij zorgen ervoor dat u snel verlost bent

Ik wil meer informatie

Overlast van ratten?

Onze fighters helpen u er snel van af

Lees hier meer over
Wij scoren gemiddeld een 4,9 uit 33 beoordelingen.
Bekend van onder andere:

Wespenbestrijders nog steeds erg druk

Apeldoorn - Wespen zijn doorgaans de schrik van de zomer, maar in de herfst verwacht je ze normaal gesproken niet meer zo vaak. Toch zijn er voor deze tijd van het jaar opvallend veel wespen nog actief. Ongediertebestrijders melden dat mensen in deze periode bovengemiddeld veel wespennesten ontdekken. Sinds half september is er sprake van een piek in activiteit, en zelfs ver in oktober zijn de bestrijders dagelijks bezig.

"Wat we dit jaar zien, is echt ongebruikelijk. Het blijft langer doorlopen dan normaal," zegt Jorden van Vermin Fighter Ongediertebestrijding. "We hebben iemand die uitsluitend met wespenbestrijding bezig is, en hij heeft dagelijks tussen de 12 en 20 aanvragen."

Dergelijke aantallen zijn doorgaans typisch voor de zomermaanden. "Dit jaar begon de activiteit echter pas laat. De maanden juli en augustus vielen eigenlijk een beetje tegen," voegt Jorden eraan toe. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel bestrijders hun vakanties bewust niet in de zomer plannen, maar eerder in oktober. "Toch is het momenteel behoorlijk druk, terwijl er in deze periode eigenlijk genoeg te doen is," bevestigt Jorden.

Hoewel wespennesten er al maanden zijn, worden wespen nu binnenshuis aangetroffen. Volgens Jorden is dit te wijten aan het koudere weer. "Daarom zien we nu een toename in het aantal meldingen."

Jorden beweert dat hij de afgelopen zes weken vier keer zo druk is geweest in vergelijking met normale jaren. Hij legt uit: "De recente temperaturen verklaren gedeeltelijk waarom de nesten nog steeds actief zijn."

Uit een algemene inventarisatie blijkt dat dit geen bijzonder druk jaar was voor wespenbestrijders. "Het natte begin van de zomer maakte het eigenlijk tot een slecht jaar voor ons, maar de activiteit nam weer toe in september. Alleen vorig jaar was aanzienlijk drukker, bijvoorbeeld in vergelijking met dit jaar," voegt Jorden eraan toe.

Heb je onlangs nog een wespennest ontdekt? Dan ben je zeker niet de enige.

Altijd een wespennest laten verwijderen?

Als je thuis een wespennest aantreft, is het volgens bestrijder Jorden niet noodzakelijk om het nest direct te laten verwijderen. "Wespen zijn nuttige insecten. Soms raad ik aan om ze gewoon te laten zitten. Bijvoorbeeld bij de Franse veldwesp ervaar je meestal geen overlast. Het wordt een ander verhaal als het nest zich net boven de voordeur bevindt en de kinderen in paniek raken. Maar vaak kun je ze gewoon met rust laten."

25-10-2023 10:14