Bel ons direct voor het maken van een afspraak
Parijs wordt momenteel getroffen door een bedwantsenplaag. Deskundigen benadrukken dat de uitbraak niets nieuws is en mogelijk meer psychologisch is dan daadwerkelijk fysiek. Toch is de aanwezigheid van deze beestjes zeker geen uniek Frans probleem, aangezien bedwantsen wereldwijd terrein winnen.
Op sociale media circuleren video's die de afgelopen maand veelvuldig zijn gedeeld, waarop te zien is hoe kleine beestjes over bedden en stoelen in de metro krioelen. Deze situatie heeft geleid tot een bijeenkomst van de Franse regering, en de locoburgemeester van Parijs waarschuwde op tv dat "niemand veilig is." Verdelgingsdiensten worden overspoeld met verzoeken om bedwantsen uit te roeien.
Echter, experts betwijfelen of er daadwerkelijk sprake is van een plotselinge toename van bedwantsen. De paniek lijkt meer in de hoofden van de Parijzenaren te zitten dan in hun bedden. Er zijn zelfs gevallen gemeld waarbij verdelgingsdiensten werden ingeschakeld, maar er uiteindelijk geen bedwantsen werden aangetroffen.
Sommige bronnen suggereren dat Russische trollen het probleem hebben vergroot met nepnieuws, bewerend dat Frankrijk wordt overspoeld door bedwantsen als gevolg van sancties tegen Rusland, waardoor de benodigde insecticiden ontbreken.
Deskundigen en de Franse minister van Volksgezondheid, Aurélien Rousseau, benadrukken dat er geen reden is voor wijdverspreide paniek en dat Frankrijk niet echt wordt overspoeld door bedwantsen. Bedwantsen zijn echter niet nieuw in Parijs; twee jaar geleden was er al onrust vanwege deze kleine, bijtende beestjes.
De oorzaak van de recente toename wordt toegeschreven aan het wereldwijde reizen, waarbij bedwantsen vaak meereizen in koffers en kleding van toeristen. Nu de coronamaatregelen zijn opgeheven en het toerisme weer bloeit, was een verdere toename slechts een kwestie van tijd.
De paniek heeft invloed op het gedrag van de Fransen. Uit een enquête onder 2000 Fransen blijkt dat velen hun beddengoed, kleding en tassen vaker inspecteren. Sommigen beperken zelfs tweedehands aankopen en verminderen hun bezoeken aan bioscopen, theaters en het gebruik van openbaar vervoer.
Hoewel Amsterdam, net als andere grote steden, niet vrij is van bedwantsen, lijkt het probleem daar nog niet zo acuut te zijn. Er wordt echter opgemerkt dat bedwantsen moeilijk uit te roeien zijn, en het ontbreken van effectieve bestrijdingsmiddelen maakt het probleem alleen maar complexer.
Voorzorgsmaatregelen tegen bedwantsen worden aanbevolen, zoals het niet op de grond plaatsen van bagage tijdens overnachtingen elders, het inspecteren van hotelbedden, en het grondig reinigen van kleding na thuiskomst. De bestrijding van bedwantsen blijft echter een complex probleem dat vaak professionele hulp vereist.
15-11-2023 12:44