Heeft u last van wespen?

Wij zorgen ervoor dat u snel verlost bent

Ik wil meer informatie

Overlast van ratten?

Onze fighters helpen u er snel van af

Lees hier meer over
Wij scoren gemiddeld een 4,9 uit 33 beoordelingen.
Bekend van onder andere:

Gifverbod zorgt voor meer verspreiding ratten en muizen

In veel Nederlandse huishoudens is het een bekend tafereel: een onverwachte schaduw die voorbij flitst, het snel trippelende geluid 's nachts in de keuken, of erger nog, aangevreten voedselvoorraden. We hebben het over ratten en muizen, ongewenste gasten die huizen en bedrijven terroriseren en bewoners en klanten de stuipen op het lijf jagen.

Tot voor kort was het gebruik van biociden (gifstoffen) de snelle oplossing, een soort magische formule om deze knaagdieren in huis te bestrijden. Echter, sinds 1 januari 2023 is dit veranderd (Bron: RVO). Het gifverbod heeft de aanpak volledig veranderd. Vermin Fighter beschrijft de huidige situatie als een immense uitdaging. "Vroeger konden we snel handelen met gif, maar nu spelen we een schaakspel met deze slimme en snelle beestjes."

De gevolgen van het gifverbod zijn voelbaar voor zowel bestrijders als degenen die last hebben van knaagdieren. De nachtelijke geluiden in de muren lijken toe te nemen, terwijl de ontevredenheid onder huiseigenaren en bedrijfsmanagers groeit. Het heeft niet alleen de aanpak veranderd, maar ook de dynamiek van deze plaagdieren, wat resulteert in een toename van overlast en ongemak. In november ligt het aantal meldingen van muizenoverlast al ruim 25% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar!

Hoewel het Integrated Pest Management (IPM) systeem als een milieuvriendelijk alternatief wordt gepresenteerd, ervaren bestrijders zoals Vermin Fighter de realiteit als een ware plaag. "We willen het milieu beschermen, maar we moeten ook effectief kunnen bestrijden. Het is een balans die momenteel zoek is," voegt hij toe.

Vermin Fighter pleit voor een gebalanceerde aanpak: "We begrijpen de noodzaak van milieuvriendelijkheid, maar we hebben ook de flexibiliteit nodig om doeltreffende methoden te kiezen. Voorheen konden we met één behandeling een heel nest aanpakken en waren we direct van alle overlast verlost. Nu moeten we de situatie eerst monitoren, vervolgens preventieve maatregelen nemen en dan pas klemmen zetten, waarmee we het probleem muis-voor-muis aanpakken.

Ondertussen vermenigvuldigen deze beestjes zich in rap tempo, waardoor het lijkt alsof we aan het dweilen zijn met de kraan open. We willen het milieu niet schaden, maar het is cruciaal om de effectiviteit van ongediertebestrijding te waarborgen. We kampen al jaren met serieuze ratten- en muizenplagen. Dit moet écht een keer een halt worden toegeroepen."

Ondanks de recente uitdagingen in het bestrijden van ongedierte blijft de hulp van professionele bestrijders van onschatbare waarde. Als consument is het namelijk niet langer toegestaan om gifstoffen in huis te gebruiken. Volgens de nieuwe regels mogen bestrijders, na drie maanden klemmen te hebben ingezet, heel even overstappen op gif, maar uitsluitend als uiterste redmiddel. Ze moeten het gehele proces nauwlettend volgen en alles zorgvuldig rapporteren. Na twee maanden zijn ze verplicht om weer terug te keren naar het gebruik van klemmen.

Kortom, het inschakelen van een professional is nog steeds de beste manier om van ratten- of muizenproblemen af te komen. De kennis van deze experts, samen met het volgen van de regels, zorgt voor een slimme en effectieve aanpak van ongediertebestrijding.

29-11-2023 20:53